top of page
Фото автораМедиторія

Де повинна бути інформація про безоплатні ліки в Україні?

В нашій країні продовжують діяти програми, завдяки яким українці можуть отримувати ліки безоплатно. До них належать:

Інформація про ці ліки повинна бути розміщена на інформаційних стендах лікарні, публікуватися на офіційних веб-сайтах регіональних департаментів та управлінь охорони здоров’я.

  • Ліки, які централізовано закуповує державне підприємство «Медичні закупівлі України». Зокрема, це – препарати для онкохворих, пацієнтів з гемофілію, хворих на церебральний параліч, медикаменти для лікування туберкульозу тощо.

Інформація про залишки ліків, які закуповуються за державними програмами, публікується на сайті МОЗ України, а також розміщується на інформаційних стендах медзакладів.

  • Ліки з місцевих програм забезпечення пацієнтів, інформацію про яких повинні оприлюднювати департаменти охорони здоров’я місцевих органів влади на своїх сайтах.

  • При лікуванні амбулаторно можна скористатися програмою «Доступні ліки», до якої входять препарати для лікування серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету ІІ типу, нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії, а також для профілактики інсультів та інфарктів. Інформацію щодо переліку ліків, які входять до програми, оприлюднює Національна служба здоров'я України.

Звертаємо увагу, цьогоріч у програмі «Доступні ліки» з’являться препарати проти хвороби Паркінсона та хронічного обструктивного захворювання легень.


Джерело: МОЗ України, НСЗУ, КМУ


361 перегляд0 коментарів

Comments


bottom of page