top of page
Фото автораМедиторія

Моніторинг медичних закладів: як він змінився?

Автоматичний моніторинг


НСЗУ постійно здійснює автоматичний моніторинг. У реальному часі можна простежити маніпуляції з даними. Завдяки взаємодії з іншими держреєстрами автоматичний моніторинг постійно вдосконалюється. Наприклад, внаслідок синхронізації з Держреєстром актів цивільного стану громадян НСЗУ бачить, якщо лікарня веде записи померлих пацієнтів, чи в штаті медзакладу «працює» лікар, який помер.


Фактичний моніторинг


Крім того, НСЗУ проводить фактичний моніторинг. Це моніторингові візити у лікарні при виявленні значних порушень під час автоматичного моніторингу. Єдиною підставою для здійснення фактичного моніторингу є ризик-орієнтований підхід. Він є сукупністю показників та алгоритмів їх розрахунку, що дають змогу в рамках автоматичного моніторингу формувати рейтинг ризикових закладів, які підлягатимуть фактичному моніторингу. Такий підхід мінімізує людський фактор при виборі закладів.


Саме фактичний моніторинг зазнав найбільше змін у 2023 році. Його розділили на плановий та позаплановий. А сам моніторинг став дворівневим.


Плановий моніторинг проводиться за пріоритетними напрямками (інсульти, інфаркти, пологи, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках) на підставі плану на півріччя. Цей план формується на основі показників медзакладу, що можуть свідчити про ризики. У показниках враховуються і дані з електронної системи охорони здоров’я, і скарги пацієнтів.


Позаплановий моніторинг здійснюється на невідповідності критеріям достовірності даних, які містяться в електронній системі охорони здоров’я. Він може бути здійснений до закладів, які не потрапили до планового моніторингу, може стосуватися вузької проблематики та не обмежується пріоритетними напрямками.


Ще одна важлива зміна — моніторинг стає дворівневим. Фактичний моніторинг проводять міжрегіональні департаменти НСЗУ, а центральний офіс розглядає пояснення та/або заперечення надавача щодо моніторингового висновку.


Нагадуємо, НСЗУ відкрила оголошення про прийом пропозицій на укладення договорів за новим пакетом «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки».


Джерело: НСЗУ


P.S.: Перелік наших послуг ось тут!

1 355 переглядів0 коментарів

Comentários


bottom of page