top of page
Фото автораМедиторія

Пояснення НСЗУ щодо психіатричних діагнозів і безпеки даних

Дані про психіатричний діагноз пацієнта можуть обробляти лише профільні спеціалісти, а також ті лікарі, яким пацієнт чи його законний представник надав безпосередню (письмову) згоду. Саме безпосередню, а не за замовчуванням!


Створювати медичні записи про психіатричний діагноз може винятково лікар цієї спеціальності (психіатр, психіатр дитячий) або нарколог, якщо йдеться про діагнози, пов’язані із вживанням психоактивних речовин.


В електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) встановлене обмеження для лікарів інших фахів. Вони не можуть внести й закодувати в системі такий діагноз. Система перевіряє спеціальність лікаря. Якщо це психіатр, психіатр дитячий або нарколог, вона дозволяє йому встановлювати відповідні діагнози й на їх основі створювати плани лікування, виписувати рецепти. Тобто такий лікар з погляду системи вважається автором запису і тільки він завжди матиме доступ до створених ним даних. Решта лікарів, які входять в ЕСОЗ, не знатимуть про існування таких записів, щоб уникнути розголошення інформації про наявність у пацієнта діагнозу. В тому числі не бачить наявності чи відсутності цих даних і лікар, з яким пацієнт уклав декларацію.


Лікарі мають право подавати запити та отримувати доступ до медичних даних пацієнта, що міститься в ЕСОЗ для встановлення діагнозу, лікування або надання медичних послуг. Дати згоду на перегляд цих даних може лише сам пацієнт або уповноважена особа. Для цього пацієнт повинен написати письмову згоду, а потім назвати лікарю код, який прийде на телефон після того, як лікар подасть запит в ЕСОЗ.


А з клінічними протоколами та стандартами медичної допомоги, що були затверджені у лютому, можна ознайомитися за посиланням.


Джерело: НСЗУ


P.S.: Перелік наших послуг ось тут!

1 018 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page