top of page
Фото автораМедиторія

Увага! Запроваджується інформаційна система НСЗУ на базі SAP: яких змін чекати?

Відповідно до постанови КМУ від 25 квітня 2018 року № 411, центральна база електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) має в своєму складі інформаційну систему НСЗУ. Ця система забезпечує можливість створення, перегляду, обміну інформацією та документами між реєстрами та державними електронними інформаційними ресурсами. Простими словами, інформаційна система НСЗУ – це комплекс програмних модулів, які використовуються НСЗУ в своїй роботі.


Швидкий розвиток Програми медичних гарантій (ПМГ) потребував впровадження програмних рішень і залучення великої кількості фахівців, що у свою чергу не гарантувало уникнення можливих помилок і вимагало подвійного контролю. Тому з 2021 року НСЗУ почала рухатися в напрямку автоматизації всіх процесів.


Сьогодні запроваджується інформаційна система НСЗУ на базі SAP!


Програмна платформа SAP забезпечує автоматизацію процесів контролю витрачання бюджету, збору заявок на укладання договорів між закладами охорони здоров’я та НСЗУ, обміну звітністю.


У найближчі місяці на платформі SAP розпочнуть роботу:

  • Модулі майданчику обміну документами

  • Модулі управління рахунками за надані послуги

  • Модулі управління договорами

  • Модулі управління платежами

  • Функціонал електронного підпису та контролю статусу підписання

Мета НСЗУ – повна автоматизація всіх процесів взаємодії між НСЗУ та закладами охорони здоров’я.


З серпня буде запущена частина процесів:

  • Контрактування

  • Приймання та обробка звітів

  • Контроль лімітів та облік

  • Управління бюджетом та лімітами ПМГ

 

У процесі управління довідниками система використовує тільки дані, що зареєстровані в реєстрах ЕСОЗ. Ця інформація необхідна для подальшого формування договорів і звітів закладів охорони здоров’я. Інформація донаповнюється даними з ліцензійних реєстрів України.

 

Розрахунки по відшкодування наданих послуг закладів охорони здоров’я ведуться тільки на підставі записів по реєстрах центральної бази даних ЕСОЗ. На періодичній основі система агрегує деперсоналізовані дані про укладені договори первинної медичної допомоги та декларації для формування заборгованості перед закладом. Агреговані дані на підставі затверджених алгоритмів формують суму відшкодування, що надалі погоджується із закладами охорони здоров’я.


Система агрегує дані по виписаних і погашених рецептах в межах програм реімбурсації для формування заборгованості перед аптечними закладами.


Система агрегує дані по медзаписах спеціалізованої медичної допомоги для формування сум заборгованості перед закладом, при цьому виконується онлайн-перевірка коректності медичних записів та їх відповідності пакетам послуг.


На підставі розрахованих сум, відповідно до затверджених тарифів, автоматично формуються форми звітів у форматі PDF і вони завантажуються на портал постачальника послуг у відповідні розділи в розрізі окремих договорів. Відповідальні користувачі від закладів охорони здоров'я під час подачі звітності заходять на портал та опрацьовують звіти. У разі відсутності зауважень підписують їх КЕП безпосередньо на порталі НСЗУ. Тобто НСЗУ відмовляється від розсилок звітів поштою. Спрощуються внутрішні процеси перевірки. Заклад буде бачити на порталі активні договори та мати можливість опрацьовувати звіти.

 

Паралельно з процесами формування даних для звітів закладів охорони здоров’я та аптечних закладів виконується комплекс процесів формування основних аналітик контролю бюджету. А під час обробки звітів виконується контроль використання лімітів бюджету ПМГ. Це дозволяє контролювати витрачання та блокувати перевитрачання бюджету на всіх етапах звітування. Система налаштована на суворий контроль лімітів бюджету ПМГ. Операції перевитрачання бюджету не допускаються. Система автоматично формує всі записи транзакцій. Також є можливість формувати звітність для оперативного планування витрачання коштів бюджету ПМГ. У момент остаточного підпису звітів формуються операції в бухгалтерському обліку.

 

Управління бюджетом на підставі записів про використання лімітів – одна із основних задач ефективного використання бюджетних коштів в межах ПМГ. Спеціалісти НСЗУ в онлайн-режимі контролюватимуть витрачання бюджету та можуть приймати рішення про коригування, внесення змін до програми або формувати додаткові угоди із закладами охорони здоров’я для ефективного витрачання коштів. Здійснюється формування щоденного прогнозу витрачання коштів за програмою реімбурсації для ефективного витрачання бюджетних коштів та запобігання їх перевитрачання.

 

Керівники закладів та їх заступники вже можуть ознайомитися з більш детальною інформацією та інструкціями за посиланням.


Щоб увійти на портал постачальника послуг інформаційної системи НСЗУ – перейдіть за посиланням.


Джерело: НСЗУ P.S.: Перелік наших послуг ось тут!

4 179 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page