top of page
Фото автораМедиторія

Як формувати МВТН для вагітних та породіль, які перебувають за кордоном?

На період дії воєнного стану медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) у категорії «Вагітність та пологи» формується на підставі іноземних медичних документів, що засвідчують факт вагітності або пологів у жінки.


З 30-го тижня вагітності жінка має право на формування листка непрацездатності та в результаті – отримати соціальні виплати. При цьому не має значення, чи перебувала жінка на обліку в Україні.


МВТН у категорії «Вагітність та пологи» може сформувати як сімейний лікар, так і лікар-спеціаліст. Право приймати рішення щодо формування МВТН у конкретних ситуаціях має саме лікар. Участь у цьому процесі представників лікарсько-консультативних комісій не передбачається.


Отже, за зверненням пацієнтки лікарю не потрібно проводити власну експертизу щодо тимчасової втрати працездатності жінки, якщо її було засвідчено за кордоном, а виключно спиратися на експертизу іноземних колег. Своєю чергою, для формування МВТН вагітна має надіслати лікареві (поштою чи доступним месенджером) перекладені (за потреби) та нотаріально засвідчені іноземні медичні документи, в яких зазначено строк вагітності, на підставі яких український лікар має сформувати МВТН з датою настання 30 тижня вагітності пацієнтки.


У випадку пологів: український лікар сформує МВТН з дати пологів також на підставі даних іноземного медичного документа про пологи.


Нагадаємо, що, якщо у жінки за кордоном були ускладнені пологи або народилося декілька маленьких українців, лікар має сформувати породіллі МВТН не на 126, а на 140 календарних днів.


З протоколами та стандартами медичної допомоги, що були оприлюднені у липні, можна ознайомитися за посиланням.


Джерело: МОЗ України


P.S.: Перелік наших послуг ось тут!

352 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page